Каква е връзката между Коледа, древните божества и Свети Николай?
Каква е връзката между Коледа, древните божества и Свети Николай? / Thinkstock/Getty Images

Каква е връзката между Коледа, древните божества и Свети Николай?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Свети Николай живее края на ІІІ и началото на ІV век, проповедник е в Анатолия, днешна Анадола, Турция. Знаете, правил бил подаръци на бедните. Тези подаръци, това е част от духа на празника, са от сравнително скоро. Защо на рождения ден на Исус ще си даваме дарове един на друг, откъде накъде? Много важно, че така бил правил някой си Свети Николай, който не е нито апостол, нито нищо. Вижте, подаръците на Коледа е малко или много дворцов обичай, не народен и идва от викторианска Англия, колкото и да не ви се вярва. И много бързо се разпространява, понеже хората си обичат подаръците.

Но да се върнем на Свети Николай. Вижте, колко е особен преходът и на каква основа става. От една страна - гръцки светец, а от друга - нордическо божество. Подаръците нямат общо. Не забравяйте, че в началото е друго. Свети Николай е покровител на какво ли не - на рибарите, на банкерите, но също така и на стрелците с лък. Това е важно. Один е богът, който отговаря за точната стрелба с лък в северната митология. На него са се молели ловците, преди да тръгнат на лов. Но Один вече е в забранения списък, значи трябва ни нов, на когото да се молим. Така на времето са се избирали покровители - светци патрони ,които просто замествали старите божества. И Св. Николай, къде случайно, къде нарочно става покровител на стрелците. Запали му една свещичка на Свети Николай и той ще ти помогне. Така неусетно праведният грък Николай започва да се асоциира с Один и оттам с Коледа. По линия на патронажа е. Свети Николай става ездач в небето първо, на сив кон като Один, после на елен, а после на група елени. Става по-здрав, по-едър, получава северни дрехи, по-гъста бяла брада. И ето ви го паганският покровител на датата 25 декември. Николай е по линия на стрелбата.

Като го имаме вече, как да го свържем? Той носи духа на празника и дарове за рождението, дарове за самия Христос, нещо като влъхви. Дядо Коледа всъщност е преоблеченият Один. А какво да кажем за дръвчето, елхичката? Тя откъде идва? Пак по нордическо германска линия, защото елхички във Витлеем няма. Отново древен обичай е по празниците да има украса от палмови клони. Но това не е лошо. Нека и християнските празници имат палмови клони. Според легендата немският светец Бонифаций проповядвал, като илюстрирал триединството в християнството с иглолистното дърво и естествените триъгълни форми в него. После протестантството много харесало идеята. И така ето ви го дръвчето. Свържете го с дядо Коледа и подаръците, а останалото са модерни измишльотини - консумеризъм, американски интегритет, понеже без американците Коледа нямаше да е същата.

И така, разбирате що за празничен тюрлюгювеч е Коледа - богове, слънца, светци, дръвчета, славяни, северняци и Исус, разбира се. Какво ли би си помислили самият той при вида на тази празнична вакханалия? Е, вероятно би ни простил, предполагам. Ние сме само хора и вършим какви ли не глупости.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук