БСП: Пенсионните промени предизвикват обществено напрежение
БСП: Пенсионните промени предизвикват обществено напрежение / снимка: БГНЕС, архив

Пенсионните промени на управляващите предизвикват обществено напрежение, е казал председателят на БСП Михаил Миков след заседанието на НС на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. Това е и причината ръководството на социалистите да одобри позиция за промените в Закона за бюджета на НОИ, се посочва в съобщението.

"Проведохме обстойна дискусия по последните промени в пенсионната система и НС на БСП подкрепя приетото решение за временно спиране на увеличението на възрастта за пенсиониране, но не приема увеличаването на трудовия стаж", е казал пред журналисти зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Той е заявил, че НС на БСП възразява срещу вземането на решения по отделни важни елементи на пенсионния модел без широка професионална и обществена дискусия. Стоилов е обяснил, че в позицията си от днешното заседание НС на БСП предлага да се направи цялостна оценка на въведения преди 15 години пенсионен модел, обръща внимание и на ролята на държавата за поддържане на солидарността - за осигуряване и гарантиране на пенсиите на всички български граждани.

"Настояваме за анализ на състоянието на пенсионните фондове", е добавил Стоилов. Той е посочил, че за целта БСП предлага в Народното събрание да се създаде временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора от страна на Комисията за финансов надзор. "Предлагаме на ПГ на "БСП - лява България" да прецени политическите, икономическите и конституционните последствия от приетите законови промени и да предприеме следващи инициативи и действия", е обяснил социалистът.

Стоилов е добавил, че НС на БСП възлага на ресорните съвети до месец да внесат предложения за реформа на пенсионната система. Зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов е обяснил, че в съответствие с устава на БСП, всяка година НС взема решение за размера на членския внос.

"Тази година предложихме една прогресивна скала за плащането му в зависимост от месечния доход, който получават нашите членове", е добавил Великов. Той е посочил, че се е наложило и допълнително решение, свързано с 10 процента членски внос, внасян от всички социалисти, които са на публични длъжности.

"Целта е да увеличим значително събираемостта на членския внос и явното заявление, което трябва да се направи от социалистите чрез него", е казал Великов.

Той е обявил, че през януари заседанието на НС на БСП трябва да приеме мерки за политическо и организационно укрепване на партията.

Михаил Миков е съобщил, че на заседанието на НС на БСП е бил приет бюджетът на Националния съвет за 2015 г. Друг акцент на разискванията са били приключилите 12 отчетно-изборни конференции в различни общински организации. Председателят на БСП е припомнил, че остават да бъдат проведени още осем, а до момента има около 40 процента нови председатели и членове на общинските съвети. Миков е добавил, че е бил приет правилник за функциониране на Младежкото обединение в БСП.