Спасиха планинар след 12-часово издирване
Спасиха планинар след 12-часово издирване / снимка: dariknews.bg

Спасен е 35-годишният планинар Генчо Генов, който се изгуби вчера при преход в Стара планина. Той е бил намерен в относително добро състояние около 1 часа тази нощ от екип планински спасители от Троян от северната страна на връх Ботев. Намирал се е в пропаст по пътя за хижа "Плевен", съобщи за Дарик Цветан Юруков, ръководител на карловския отряд.

Операцията по издирването му продължила 12 часа при тежки метеорологични условия, а само изваждането му от пропастта отнело 2 часа. Генчо Генов е настанен в болница в Троян с наранявания на главата и крака и хипотермия, но е адекватен.

От вчера метеорологичната обстановка в Стара планина е много сложна - със силен вятър, мъгла по върха и много сняг. Въпреки това група от 4-ма туристи решила да се изкачи на връх Ботев. По пътя 35-годишният сливналия явно се е отклонил от основната група, подхлъзнал се и паднал.

От 15 часа вчера стартира спасителната операция, в която се включиха планински спасители от Карлово, Калофер и Троян, допълни Цветан Юруков от карловския отряд.