Михаил Миков потвърди позицията на БСП да останат в опозиция
Михаил Миков потвърди позицията на БСП да останат в опозиция / снимка: БГНЕС, архив

Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция, защото новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг. Това е казал по време на заседание на Народно събрание на БСП председателят на левицата Михаил Миков, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той е прогнозирал, че се очертава една година на икономическа стагнация, което несъмнено ще се отрази на икономическото и социалното положение на българските граждани.

"Очертаха се няколко законодателни инициативи на новото правителство, които показват намерения за реваншизъм - Законът за МВР, Законът за Сметната палата. Това показва и желание за бързо овладяване на властови позиции в контролните органи и структурите на МВР и ДАНС", е казал Миков.

Председателят на БСП е припомнил, че е било отхвърлено внесеното от БСП предложение за въвеждане на прогресивно подоходно облагане - една от основните позиции, с които социалистите са застанали пред избирателите, пише в съобщението.

"Всички наши предложения по бюджета на социалното осигуряване, НЗОК и по републиканския бюджет, включително с идеите, които имаше "БСП - лява България" за намиране на приходи и преструктуриране на приходната част, бяха отхвърлени в пленарна зала", е посочил лидерът на левицата.

Според Михаил Миков тенденция за 43-то Народно събрание е, че когато не достигат гласове за предложенията на мнозинството, те са подкрепяни от ДПС.

"Имам предвид най-вече решенията за прогресивното подоходно облагане и предложенията, свързани с пенсионните фондове", е обяснил той и е добавил, че досега нито едно предложение на ПГ на "БСП - лява България" не е било прието от управляващите.