Винената партия празнува пълнолетие
Винената партия празнува пълнолетие / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

За 18-та поредна година ценителите на божествения гроздов еликсир проведоха конгрес на единствената в света Винена партия.

Стотици верни на партийния устав активисти се събраха с „напитката на истината" в централата си в Симитли.

Свещеници осветиха произведеното от членовете вино и тази година.

"Няма друга такава партия като Винената. Тя е с принос към политическото многообразие в страната, но политиката никога не е била и няма да е в дневния й ред. Затова и на най-високия партиен форум нейните членове не идват напрегнати и сериозни, а усмихнати и весели", отчете председателят Иван Лулейски.

Член на Винената партия е и кметът Апостол Апостолов, но никога не се бърка в политиката на уникалната организация.

"Ние сме партия с ново мислене, носител сме на уникалната българска духовност, на човешката добрина и други добродетели. Вършим народополезни дела, искаме обединение на българския народ. Акумулираме добрина, човечност и приятелство. Виното ни дава радост, но не ни прави за резил. Девизът ни е "Чрез виното да забравим злото", напомни Лулейски.

Основаването на Винената партия е на 21-ви декември 1996 година от Иван Лулейски и няколко негови съратници, всички привърженици на напитката на боговете.

Лулейски се хвали и радва, че за 18 години партията има над 1200 членове от цяла България, даже и от три континента – Европа, Азия и Северна Америка.

По традиция на конгреса през декември председателят връчва и партийните книжки на нови партийни членове, „винени глави".

„Дари ни, мили Боже, любов, макар до време, но вино, ако може, и след като умрем. Където няма вино, няма любов", благославят се взаимно членове и симпатизанти на Винената партия.