Тъжна годишнина от трагедията пред „Индиго”
Тъжна годишнина от трагедията пред „Индиго” / снимка: БГНЕС, архив

На 21 декември се навършват 13 години от трагедията пред столичната дискотека „Индиго”.

При инцидента, станал преди 13 години, загинаха 7 деца, а 12 пострадаха, след като бяха стъпкани и задушени. Всяка година на мястото на бившата дискотека (на стадион „Юнак”) се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Осъдени за трагедията пред дискотека „Индиго” на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи три месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - глоба от 3000 лева. Делото беше връщано и започваше отначало няколко пъти.

На 20 декември 2002 г. Софийският апелативен съд прекрати делото и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. Последва и второ връщане на делото. Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 г. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.