Министър Вучков: Единствено МО ще обезврежда боеприпаси
Министър Вучков: Единствено МО ще обезврежда боеприпаси / Lap.bg, Мартин Атанасов

Има фундаментална грешка в принципа за обезвреждане на боеприпаси в България. Това каза в интервю за предаването "Годината" по Дарик министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Въпреки че при последния случай с взрива в Мъглиж не става въпрос за утилизация на боеприпаси, министърът заяви, че собственият му анализ в последния месец показва, че в принципа на тази дейност у нас са допуснати сериозни грешки.

"Грешката е основана на две погрешни решения. Първо, безконтрoлeн внос на боеприпаси от други държави и армии, които самите не желаят да обезвреждат. Второ, пълната демонополизация на този процес - генерираните оръжейни отпадъци от Българската армия се продават от обществени поръчки, организирани от МО, на най-разнообразни български фирми - след това се разнасят по пътищата и се утилизират, в резултат на което всяка година плащаме с човешки животи".

В тази връзка той ще предложи промени в два закона - за оръжията и боеприпасите, и за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната.

Министър Вучков заяви, че разработват нов модел заедно с Министерството на отбраната - предложение за промяна на цялостната концепция: "Тя трябва да стъпи върху два фундамента - българските боеприпаси ще се утилизират от Министерството на отбраната, а чужди няма да могат да се внасят. Не можем да си позволим да плащаме такава висока цена".

Веселин Вучков коментира и въпроса за главния секретар на МВР и съмненията, които се появиха, че част от промените в закона, които бяха приети на първо четене в НС, са с цел да бъде отстранен от поста Светлозар Лазаров. Министърът заяви, че всъщност не се е замислял дали Лазаров няма да отговаря на новите изисквания, разписани в закона: "Ще помоля въпросa дали ще бъде сменен Лазаров да ми го зададете, когато промените в закона влязат в сила, след като са обнародвани в Държавен вестник. Тогава ще преценим кой измежду многото служители, които отговарят на формалните изисквания на закона, съвместно с колегите от МС и премиера, да предложим на президента, за да определи висшата държавна фигура".

Няма отговор на въпроса къде е Петко Сертов, каза още Вучков.

"Засега не можем да кажем къде може да се намира. Напуснал е територията на България към Гърция. Би могъл да отиде навсякъде, включително и да се върне в България. Няма 100-процентов граничен контрол. Така че не можем да кажем със сигурност къде точно се намира. Нямаме данни на този етап за престъпно посегателство срещу Сертов", добави министър Веселин Вучков.