Израелски и арабски медии: Агент на Мосад, внедрен в Хизбула, организирал атентата в Бургас
Израелски и арабски медии: Агент на Мосад, внедрен в Хизбула, организирал атентата в Бургас / снимка: БГНЕС

Агент на израелската разузнавателна агенция "Мосад", внедрен в "Хизбула", е организирал атентата в Бургас. Тази новина е водеща във всички израелски и арабски медии. Преди няколко дни членове на шиитската ислямска организация са арестували своя човек Мохамед Шорба. Досега официално бил шеф на отдел „Външни операции" в "Хизбула".

Задържането на Мохамед Шорба обръща на 180 градуса лансираната досега версия, че "Хизбула" изцяло стои зад трагедията на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 година.

Шорба е ливанец, който се издига до един от най-отговорните постове в "Хизбула". При задържането си той признал, че е работил за "Мосад", които го внедрили в една южноазиатска държава. Той вербувал за тайната кауза още четирима души, които също са арестувани.

Установено е, че докато бил агент на израелското разузнаване получил 1 млн. щадски долара, съобщават медиите. Отделно от това Мохамед Шорба разкрил, че стои зад уж провалените атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия, както и зад трагедията в "Сарафово".

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 часа на 18 юли 2012 г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг.