Актьор от „Пълна лудница” оглави временно Народния театър
Актьор от „Пълна лудница” оглави временно Народния театър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Актьор от „Пълна лудница” оглавява временно Народния
77106
Актьор от „Пълна лудница” оглавява временно Народния
  • Актьор от „Пълна лудница” оглавява временно Народния

Актьорът и драматург Емил Бонев е новият директор на Народен Театър „Иван Вазов”, съобщиха от Министерство на културата. Със заповед на министър Вежди Рашидов Емил Бонев ще ръководи академичната трупа на националния културен институт до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността „директор” на Народен Театър  „Иван Вазов“. 

Емил Бонев е бил директор на Драматичен театър „Николай Масалитинов” в Пловдив. Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в „Тайната вечеря на Дякона Левски”.

Бонев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1986 г. Има десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на популярни постановки и сериали. Дебютната му пиеса като автор - „Морска сол”, е играна в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други заглавия, като  „Пакетче семки”, „Покер” и „Кантон 117”.

Бонев има и богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност. Бил е и е и главен сценарист на българския сериал „Недадените”, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. От 2010 до 2012 г. Емил Бонев се изявява като актьор и сценарист в комедийното шоу „Пълна лудница”.