Авария по време на технологичен процес взривила завода край Мъглиж
Авария по време на технологичен процес взривила завода край Мъглиж / снимка: БГНЕС
Остава неясна причината за взрива в Мъглиж
77103
Остава неясна причината за взрива в Мъглиж
  • Остава неясна причината за взрива в Мъглиж

Експлозията в Мъглиж е възникнала по време на технологичния процес в една от сградите на предприятието. Това заяви за Дарик главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му все още не е ясно дали аварията е причинена от човешка грешка или пропуск в процеса на работа. Полицията е осигурила необходимия периметър около мястото на инцидента, където да започнат следствените действия. Междувременно екипи от Националната следствена служба вече са изпратени на място.

„На място пристигат екипи на Охранителна полиция, на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението. Процесът е овладян, пожарът е загасен, хората са евакуирани. Извършена е проверка дали са останали още работници, не са установени такива. Лицата, които са работили по това време, са откарани в Казанлък и са осигурени психолози. По първоначални данни има трима пострадали и един загинал. Касае се за две жени, които са обгорели и един мъж с травматични увреждания”, обясни главният секретар.

Той не потвърди информацията, че по време на инцидента в завода се е работело по нов продукт. „От тук нататък компетентните органи по разследването ще установят със съответните експертизи причинно-следствената връзка за този технологичен взрив”, посочи Лазаров.

„Към момента не можем да отхвърлим нито една от версиите. Октомври месец е извършена комплексна проверка, в която са участвали ДАНС, РИОСВ, ДНСК и Инспекция на труда. Ноември месец е извършена проверка от служба КОС с оглед установяване на наличните боеприпаси и мерките за тяхното съхранение. Към момента нямаме данни за пропуски, които да са установени”, разясни още Лазаров.