Заради 3 липсващи подписа повторно започва делото срещу Бейсим Басри
Заради 3 липсващи подписа повторно започва делото срещу Бейсим Басри / Радка Минчева, архив

Делото срещу кмета на Исперих Бейсим Басри започва отново в Окръжен съд-Разград пред нов съдебен състав. Това реши Апелативен съд-Варна.

На 1 април градоначалникът бе осъден по обвинение за възпрепятстване на дейността на орган на власт – лесничеи в Държавно ловно стопанство „Воден“. Присъдата му бе условна – 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Срещу него имаше и второ обвинение, по което той бе оправдан – за опит за убийство на един от лесничеите, според прокуратурата той стрелял с ловна пушка по горските служители при опит да бъде заловен, докато бракониерствал в ловното стопанство. Инцидентът станал на 23 февруари 2013 г.

Присъдата в Окръжен съд не бе произнесена единодушно. Подкрепиха я тримата съдебни заседатели, а двамата съдии в състава настояваха наказанието да бъде изтърпяно ефективно и подписаха с особено мнение. Именно тази част от присъдата се оказа основание за връщане на делото, което е обжалвано от защитата на Бейсим Басри с настояване за оправдателно решение и протестирано от прокуратурата с искане за осъдителна присъда и за опита за убийство. Според Наказателно-процесуалния кодекс когато има особено мнение по даден процес, мотивите трябва да се подпишат от всички членове на състава, в конкретния случай подписите са само два – на съдиите с особено мнение. Магистратите от втора инстанция намират този пропуск за съществено нарушение на процесуалните правила, те направили справка дали няма възможност нарушението да бъде технически отстранено, но се оказало, че мандатът на заседателите изтекъл и те няма как да подпишат съдебното решение.

Така процесът срещу кмета на община Исперих започва отново.