Намериха се мераклии за разградските лъвчета
Намериха се мераклии за разградските лъвчета / снимка: БГНЕС

Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора.

И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност" в община Разград потърсиха от Общинския съвет в Стара Загора.

Д-р Михаил Балтаджиев разказа, че двете местни управи имат договор от 2010 г., според който зоопаркът в Стара Загора предоставил за разплод техен лъв, родените лъвчета обаче умрели малки и сделката останала недовършена. Все още не е ясно дали старозагорци ще искат едно, две или и трите лъвчета, като вероятно процедурата ще е на разменни начала - за разградския зоопарк се търсят мъжка лама и елени.

Трите разградски лъвчета се родиха през юли, вече всяко от тях яде по 1,5 кг. месо дневно, а и още сучат от майка си. Развиват се добре, увери д-р Балтаджиев.

Разградският зоопарк има и две двойки възрастни лъвове, с новородените общата бройка лъвове стана 7 и това започна да се отразява на бюджета на зоопарка. Когато пораснат, за всяко от малките трябва да бъде направена отделна клетка, тъй като са мъжки и ще се бият. Затова община Разград обяви публичен търг с тайно наддаване, когато бе проявен интерес от цирк „Балкански".

Определена бе цена по 600 лв. за всяко. Оказа се обаче, че Законът за закрила на животните не разрешава представители на този животински вид да са собственост на циркове, а само на зоопаркове и Спасителни центрове.

Само още един софийски цирк закупи документи за участие в търга, но заради законовото ограничение не подаде оферта, така и двата насрочени търга се провалиха.