Писанчев за КТБ: ДАНС не е виновна, че тя е била политически протектирана
Писанчев за КТБ: ДАНС не е виновна, че тя е била политически протектирана / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Писанчев за КТБ: ДАНС не е виновна, че е била политически протектирана
77061
Писанчев за КТБ: ДАНС не е виновна, че е била политически протектирана
  • Писанчев за КТБ: ДАНС не е виновна, че е била политически протектирана

ДАНС ще може отчасти да използва специални разузнавателни средства, ГДБОП да се върне в МВР, а президентът да назначава главния секретар на вътрешното министерство. Това предвиждат промените, внесени от ГЕРБ, в Закона за МВР, които депутатите обсъждат на първо четене. Социалистите очаквано разкритикуваха идеите и ги определиха като законотворчество напук. Управляващите пък разкритикуваха работата на ДАНС.

"Решението да има ДАНС, да бъде преместен ГДБОП в ДАНС или както сега се предлага, да бъде изваден - всичко това са политически решения. Ние, като професионалисти, трябва просто да ги изпълним и се стараем да го направим по възможно най-добрия начин. Не бива да се смесва нашето професионално отношение с политическите мотиви на повечето политическо представени партии", коментира шефът на агенцията Владимир Писанчев в кулорите на парламента.

Никой не е поискал анализ какво е направила Агенцията за 2014 година, отбеляза той.

"Нито една политическа сила не е поискала анализ на това какво сме направили за 2014 г. На премиера аз му докладвам персонално. Първо, за КТБ - докато прокуратурата разследва случая, ние не можем да кажем нито какво сме направили, нито какво не сме направили. Второто, което искам да кажа, е много хора явно не познават Закона за мерките срещу изпирането на пари и не познават дейността на Финансовото разузнаване. Те не са оперативна структура и не могат да получават цялата информация. Те получават информация, която им се предоставя от банките при определени условия и трябва просто по-добре да се прочете законът. Третото, което искам да кажа, е, че това е банка, която е отглеждана 10 години. ДАНС не е виновна, че тя е била политически протектирана, ДАНС не е виновна, че различин политици са си влагали парите в нея, ДАНС не може да бъде виновна за това нещо. Може би има някакви пропуски, но нека те бъдат обект на обективна оценка и евентуално проверка, но не можем да носим политическа отговорност за това", допъни още шефът на Агенцията.