Институцията на Обществения посредник в Шумен отбелязва десетата си годишнина
Институцията на Обществения посредник в Шумен отбелязва десетата си годишнина / netinfo

Изтичащата 2014 г. е юбилейна за институцията на Обществения посредник в Община Шумен. С отбелязването на тази годишнина започва внесеният днес годишен отчет на омбудсмана Иван Капралов. „Мнозина поддържат тезата, че конституирането на тази институция може и трябва да си остане възможност за местните общности. Възможност, към която те ще подходят, когато достигнат определено ниво на развитие на демократичния диалог между местните власти и гражданите. В случай, че приемем тази логика, е в реда на нещата да стигнем до извода, че шуменци далеч изпреварват останалите общини в страната по този показател за развитието на модерното местно самоуправление", се посочва в уводните думи на документа.

През изтеклата година експертен съвет от страна на омбудсмана са потърсили над 402 граждани от общината. Заведени са 157 жалби, а образуваните проверки са общо 67. Общественият посредник на Община Шумен е издал три становища с конкретни препоръки за опазване на правата и законните интереси на гражданите. Основният извод за дейността през отчетния период е свързан с категоричното разпознаване на местния омбудсман като ефективен посредник при широк кръг административни спорове, потребителски проблеми, публични дискусии и междуинституционални спорове. В този смисъл се наблюдава едно по-широко разбиране на института на омбудсмана в Шумен.

„Услугите на Обществения посредник могат да се разчетат като една допълнителна възможност за гражданите в сравнение с гражданите на редица съседни и дори по-големи общини в страната", коментира Иван Капралов. Основанията за тези изводи се съдържат във всички отделни глави на отчета. От работата по постъпилите индивидуални жалби и сигнали, през действията на омбудсмана, оказващи влияние върху съществуващата правна среда, и достигат до усилията за укрепване на институцията.

Пълният текст на годишния отчет на Обществения посредник за 2014 г. може да бъде прочетен на http://ombudsmansh.eu/ в рубриката Становища.