Наказват персонала на Елисейския дворец заради снимки на Оланд и Жули Гайе
Наказват персонала на Елисейския дворец заради снимки на Оланд и Жули Гайе / снимка: БГНЕС, архив

Пет души от персонала, обслужващ френския президент в Елисейския дворец, ще бъдат прехвърлени на друга работа в резултат на разследването за тайно направени снимки до сградата на двореца, на които са Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе. Това предаде ТАСС, като се позова на в. „Либерасион” и АФП.

Снимките, на които Оланд и Гайе, за която се смята, че има връзка с президента, бяха публикувани на 21 ноември от списание „Воаси”. Двамата са заснети седнали на маса в градина. По данни на „Либерасион” само за един ден експертите установили, че фотографиите са направени от прозорец от странична постройка в лявото крило на двореца, където се намира и жилището на президента. Достъпът до тази част е забранен за повечето от работещите в сградата.

Бившият шеф на президентската охрана Кристиан Пруто определи в интервю за „Журнал дьо диманш” появата на снимките като абсолютно недопустима. Той също така посочи, че е добре, че на тях е само Гайе, защото на нейно място можеше да се озове някой, участващ в поверителна среща, каквито е имало немалко по времето на президента Митеран, когато Пруто е работел в президентската резиденция.

„Журнал дьо диманш” отбелязва, че „в Елисейския дворец явно се е появил човек, който е нарушил режима на секретност”.

Източник: БТА