Държавата няма да спечели от замразяването на минималната заплата
Държавата няма да спечели от замразяването на минималната заплата / снимка: БГНЕС, архив

Без мерки, които да стимулират потреблението и в домакинските бюджети, българската икономика няма как да се върне на пътя на растежа. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда законопроект за държавния бюджет за 2015 г.

За първи път от 10-15 години има спад на потреблението на хранителни продукти и държавата трябва да прояви повече трезвост, аргументира Димитров нуждата от мерки за стимулиране на потреблението.

Димитров призова правителството да преосмисли позицията за замразяване на минималната работна заплата, защото по думите му държавата няма да спечели от тази мярка. Президентът на КНСБ определи и като грешка решението пенсионната възраст да се увеличи с четири месеца от 2015 г.

По думите на Димитров това, което не се вижда в бюджетните политики, е стимули в икономиката, в частност към индустрията. Криминализирането на укриване на неплащането на осигурителни вноски, както и поставяне под условия на въведената осигурителна вноска, която държавата плаща в размер на 12%, са част от предложенията на КНСБ за повече приходи.

Източник: БТА