Окончателно: ГЕРБ с 9 комисии, РБ-5, ПФ-3, АБВ-2, БСП, ДПС, БДЦ с по 1
Окончателно: ГЕРБ с 9 комисии, РБ-5, ПФ-3, АБВ-2, БСП, ДПС, БДЦ с по 1 / снимка: БГНЕС, архив

Съставът и ръководство на всичките 22 парламентарни комисии избраха народните представители в началото на пленарното заседание. Общо ГЕРБ ще имат 9 председателски места в комисиите, РБ - 5, БСП - 1, ДПС - 1, ПФ - 3, АБВ - 2, БДЦ - 1. "Атака" не получава председателството на нито една комисия.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който в този мандат идва редовно на работа, но днес отсъства, беше избран за член на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е единственият сред партийните лидери, който се възползва от възможността да бъде в две комисии. Той стана член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол над специалните служби и ползването на специални разузнавателни средства.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров стана зам.-председател на комисията по външна политика, а Десислав Чуколов на комисията по социална политика.

Председателите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан останаха редови членове на комисии. Миков предпочете звеното по културата и медиите, а Местан - по образование и наука, като даде път на бившия спортен министър Марияна Георгиева за зам.-председател на комисията.

Съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов също останаха редови членове на комисии. Симеонов влезе в комисиите за енергетиката и за наблюдение на ДКЕВР. Каракачанов влезе във вътрешната комисия и в тази по отбрана.

За председател на бюджетната комисия беше избрана Менда Стоянова от ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев оглавява енергийната комисия.

Джема Грозданова от партията на Борисов заема председателското място на комисията по външна политика, а Милена Дамянова от ГЕРБ поема ръководството на образователната комисия.

Петър Кънев от БСП ще председателства икономическата комисия в НС.

Реформаторският блок поема председателските места на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в лицето на Атанас Атанасов и на комисията за взаимодействие с гражданските организации, оглавена от Бойка Маринска.

Патриотичният фронт ще оглави комисията за наблюдение на ДКЕВР, като неин председател ще бъде депутатът Искрен Веселинов. ПФ взема и ръководството на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика, председател на която ще бъде Валентин Иванов.

АБВ взема ръководството на комисията по отбрана, която ще бъде оглавена от ген. Михо Михов.

Вчера стана ясно, че Комисията по правни въпроси ще бъде ръководена от Данаил Кирилов от ГЕРБ. За председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление беше избран Найден Зеленогорски /РБ/. Румен Христов от РБ е председател на Комисията по земеделието и храните. Комисията по труда, социалната и демографската политика ще бъде ръководена от Хасан Адемов /ДПС/. Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е Борислав Борисов от АБВ. Слави Бинев от ПФ оглави парламентарната комисия по културата и медиите. Комисията по здравеопазването ще се председателства от Стоян Тонев от ГЕРБ. За председател на Комисията по околната среда и водите беше избран Станислав Иванов от ГЕРБ. Председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще е Димитър Лазаров. Йордан Караджов от Реформаторския блок ще ръководи Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. За председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове беше избран Светлин Танчев от БДЦ.