Камбитов: Бюджет 2015 е оптимистичен и напрегнат
Камбитов: Бюджет 2015 е оптимистичен и напрегнат / Община Благоевград - пресцентър

57 600 000 лева е проектобюджетът на община Благоевград за 2015 година, съобщи кметът Атанас Камбитов. В сравнение с 2014 той е завишен с около 9 млн. лева.

Камбитов подчерта, че въпреки ръста с около 20%, през следващата година, няма да има увеличение на местните данъци и такси. Инвестиционната програма за новата година е двойно увеличена, като тя възлиза на 14 млн. лева.

Сред акцентите в нея са основни ремонти на уличната мрежа, както и изграждане на нови детски площадки в града. "Предстои асфалтирането на улици в IV микрорайон и конкретно на улица "Роден край". В момента там няма нито тротоари нито асфалт", каза Камботов. Предвиден е и нов открит спортен комплекс, който ще бъде изграден на общинския стадион в квартал "Еленово".

Ще бъдат построени и два нови моста. Единият ще свързва паркът при ул. "Даме Груев" с общежитията на АУБ, а вторият ще бъде при тенискортовете към "Бачиново".

Преходния остатък, с който общината влиза в 2015 година е 5,5 млн. лева. За издръжка на детските ясли, кухни и здравни кабинети в училища и детски градини са предвидени 2 011 872 лева. Средствата за са социални дейности са 2 367 841 лева, а за култура - 1 075 260 лева.

Камбитов заяви, че Община Благоевград е финансово стабилна. "Абсолютно всички проекти са приключени във срок и без санкции, очакваме да бъдат пуснати и средствата по ОП "Околна среда", каза Камбитов.

По време на срещата стана ясно, че строгата финансова дисциплина и оптимизацията на разходите са в основата на увеличения бюджет за 2015 година.

Изготвеният проектобюджет предстои да бъде подложен и на публично обсъждане в зала 5 на Общината от 18:00 часа утре. Дневният  ред на обсъждането включва  запознаването  на присъстващите с основните показатели на проекта за бюджет и инвестиционна програма на Община Благоевград за 2015 година, след което присъстващите ще могат да коментират и направят своите предложения по тези основни програмни документи на общинското развитие пред следващата година. На публичното обсъждане са поканени всички жители на Благоевград.