Ансамбъл Пирин отбелязва юбилей с концерт в Благоевград
Ансамбъл Пирин отбелязва юбилей с концерт в Благоевград / netinfo

Ансамбъл „Пирин” ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с грандиозен концерт днес от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов” в Благоевград.

На сцената ще излязат незабравими солисти, танцьори, творци, ръководители и основатели на състава, поставили началото на славния му път към световните сцени и международното признание. "В концерт-спектакъла ще вземат участие едни от най-известните лица на ансамбъл „Пирин”.

Специално за юбилея от Америка пристигна изпълнителката на „Катерино моме” - Татяна Сърбинска. От Кипър идва друга известна солистка - Таня Костова.

На сцената ще излезе и една от основателките на ансамбъл „Пирин”  - Руска Стоименова”, разказа художественият ръководител на ансамбъл „Пирин” Данислав Кехайов. Той издаде, че първият танц, с който ще бъде открит грандиозният концерт-спектакъл, е „Пирински полъх” по музика на Кирил Стефанов и хореография на Кирил Апостолов. Публиката ще види още "Игра от Петричко" на Николай Цветков, „Копаница” и други.

Ансамбъл „Пирин” е основан през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания. За 60 години ансамбъл ”Пирин” е изнесъл  над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас  и в 60 страни по всички континенти на света.

Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове. Ансамбъл „Пирин” ще изнесе концерт и на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.