В 7-дневен срок кабелните оператори трябва да възстановят разкопаните настилки
В 7-дневен срок кабелните оператори трябва да възстановят разкопаните настилки / netinfo

В 7-дневен срок кабелните оператори, които прокопават улиците на Добрич трябва да възстановят разкопаните настилки в града, съобщават от Общината.
На 11 ноември, предвид неблагоприятните климатични условия, е издадена заповед за възстановяване на разкопаните платна до края на този месец. Заповедта е изпратена до БТК, Бергон интернет, ВиК, „Добруджа кабел, Булсатком, Близу Медиа енд Броубенд и Енерго Про.

В последната седмица са извършени проверки на всички трасета от инвестиционните проекти, които се реализират в Добрич. Установено, че не се изпълняват условията за възстановяване на прокопаните настилки в първоначален вид, след полагане на съответните мрежи. По тази причина днес от Общината връчват предписания, с които се спира прокопаването на нови участъци в срок от седем дни, в който операторите се задължават да възстановят прокопаните настилки.

След изтичане на този срок отново ще бъдат направени детайлни проверки на всички трасета и при неизпълнение на предписанието, ще се пристъпи към съставяне на актове за административно нарушение. От общинската администрация предупреждават, че може да се стигне и до прекратяване на издадените разрешения за строеж.

В момента на територията на града БТК реализира най-големият проект за „Изграждане на тръбна кабелна мрежа с изтегляне на оптичен кабел в нея“. Проектът е мащабен с обща дължина на мрежата над 18 000 линейни метра. Работи се основно в кварталите „Дружба“ 2, „Дружба“ 3, Централна градска част, „Югоизток“ и по посока на улиците „Хан Тервел“ и „Силистра“. Крайният срок за завършване на дейностите е 25 февруари догодина. Това е и срокът, в който прокопаните настилки трябва да бъдат възстановени в първоначалния им вид.
Други оператори, на които е издадено разрешение за строеж за изграждане на кабелна канална мрежа в Централна градска част са „Близу“ и „Бергон интернет“.