Природозащитници искат оставката на  общинар, уволнен от кучкарника
Природозащитници искат оставката на общинар, уволнен от кучкарника / снимка: Dariknews.bg, архив

Общинският служител от Звеното за контрол и регистрация към дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Иван Радев да подаде оставка в рамките на три дни. За това настояват сдруженията "Право на живот по закон", "Обединени варненци за Варна" и групата "Контрол и грижа за бездомните животни". В открито писмо до Радев организациите го посочват като извършител на нарушения и допускане на пропуски в работата.

В писмото се отбелязва, че в нарушение на кметска заповед повече от година Иван Радев е управлявал служебен автомобил и е харчил общински пари за гориво, без да има право на това. Освен това бившият шеф на кучкарника посещавал приюта при всеки случай, в който настоящият управител не е там, дори и в почивни дни, при наличие на изрична забрана от кмета Иван Портних и зам. кмета Тодор Иванов.

Според природозащитниците на няколко пъти Радев е допускал пропуски в работата си, като са посочени няколко примера. Един от тях е за издирвано три дни куче, което в електронната система фигурира като починало в общинския приют. Твърди се, че по разпореждане на общинския служител от ветеринарни кабинети са били иззети документи за куче, за лечението на което са плащали граждани.

Припомня се, че Радев е и бивш управител на Общинския приемник за безстопанствени кучета, като е бил отстранен от поста заради редица нарушения на наредби и правилници, както и за нехуманно отношение към животните.

„Г-н Радев, призоваваме ви да си подадете оставката в тридневен срок и да проявите поне малко чест и достойнство. Считаме че вашата работа, освен крайно неефективна е и вредна и пречи на нормалното функциониране на общинския приют, както и се явява пречка за мерките предприети от Община Варна за намаляване на популацията на бездомните животни. Тази популация не се намалява с актове за намордник и триметров повод, а със засилване на контрола над регистрираните животни и санкции за собственици, които не са ги регистрирали", се посочва в писмото.

Авторите добавят, че ако след изтичане на посочения срок Радев все още е на работа, ще се наложи да изкарат нови факти за негови системни нарушения на наредби и правилници, с което ще се навреди и на имиджа на Община Варна и на много хора, които за разлика от Радев, си вършели съвестно работата.