Властта променя начина, по който говорят хората
Властта променя начина, по който говорят хората / Guliver/Getty Images

Властта променя начина, по който говорят хората, установиха американски учени в изследване, вдъхновено от Маргарет Тачър, съобщи в. "Дейли телеграф".

Когато искаме да наложим авторитета си, обикновено подбираме думите си. Психолози от университета на Сан Диего обаче установиха, че акустиката също се намесва в процеса. Учените се вдъхновили за изследването си от случая с бившия британски министър-председател Маргарет Тачър. Известно е, че тя наема педагог от Националния театър, който да я научи да говори не толкова пискливо, а бавно, спокойно и по-авторитетно.

"Искахме да изследваме как нещо толкова основно като властта, може да предизвика промени в звученето на гласа и как тези ситуационни вокални промени влияят върху начина, по който слушателите възприемат говорещия. Резултатите ни показват, че независимо дали това е родител, който иска да се наложи над непослушно дете, или спорещи продавач и купувач, или водещи преговори държавни глави, звукът на гласа може да определи изхода от взаимодействието", заяви ръководителят на екипа проф. Сей Джин Ко.

Учените са направили два експеримента. В първия записали 161 студенти, след това им определили роли и следили промените. Гласовете на участниците, получили по-висок статут, обикновено ставали по-тънки за разлика от по-плътния глас, който възприела Маргарет Тачър. Те обаче започвали да говорят по-монотонно и по-високо от получилите роли с по-малко власт.

Във втория експеримент пуснали записите на друга група студенти. Те обикновено добре се ориентирали по гласа кой има власт и кой - не.

Източник: БТА