Йонков: Трябват 105 млн. лева за магистралния водопровод и други важни обекти в Шумен
Йонков: Трябват 105 млн. лева за магистралния водопровод и други важни обекти в Шумен / netinfo

Трябват около 105 млн. лева за т.нар. „краткосрочни обекти" в Шумен. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по устройство на териториите, строителство и екология инж. Иван Йонков. Той обясни, че в това число влизат подновяването на магистралния водопровод от яз. „Тича" до Шумен, строителството на пречиствателна станция за питейни води и различни технически решения, включващи рехабилитация на помпените станции на ВиК.

Водопроводът, който и в момента е в ремонт, е част от краткосрочната програма и стратегия, одобрена от държавата през Областния съвет за развитие. „Изготвена по поръчение на МРРБ, ние правим нещо, от което градът има нужда, при това подкрепено от държавата", каза Йонков и допълни: „Мисля, че следващите години ще се наложи да се прави спешен принудителен ремонт на този водопровод. Авариите зачестяват все повече. Нямаме друга алтернатива, а водопроводът е много стар и се експлоатира денонощно".

За реконструкцията на главния водопровод до момента не са направени дори предпроектни проучвания. За тях общината има внесена в ПУДООС апликационна форма за кандидатстване за 450 000 лева. Оттам обаче отговор все още няма.