При нужда от качествено почистване на улици през зимата ще репатрират паркирани автомобили
При нужда от качествено почистване на улици през зимата ще репатрират паркирани автомобили / Дарик-Шумен, архив

През зимата, за да се осигури нормалното почистване на улици и булеварди в Шумен може да се стигне до репатриране на паркирани автомобили, които пречат на снегорините. За това предупреди заместник-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков, по време на пресконференция по-рано днес. По думите му, в договора с „Титан БКС" за зимното поддържане на 66 от основните улици и булеварди в Шумен има клауза, която задължава местната администрация да отстрани паркираните коли по уличното платно, които пречат на почистващата техника.

„Това може да стане с помощта на Сектор „Пътна полиция" или да се стигне и до принудително репатриране на автомобили", подчерта Йонков. Той допълни, че вариант е и ден преди почистването служителите на реда да предупредят собствениците на автомобили да преместят колите си от съответната улица. Като проблемни участъци, където паркираните коли затрудняват почистването през зимата зам.-кметът посочи ул. „Цар Освободител" и част от бул. „Славянски".

Друг проблем за зимното поддържане е почистването на пешеходните зони, тротоарите и прилежащите терени към блокове и търговски обекти. Иван Йонков призова гражданите да почистват тротоарите пред домовете си, за да се улесни проходимостта през зимния сезон.


Освен „Титан БКС", които отговарят за 66 от улиците в града, с почистването ще бъдат ангажирани „Паркинги гаражи и благоустрояване", които ще почистват над 140 улици, включително по-малките и вътрешнокварталните и „Обреден дом", чието задължение е поддържането на Гробищния парк и кв. „Херсон".

При нужда от качествено почистване на улици през зимата ще репатрират паркирани автомобили
netinfo

Задълженията на фирма „Титан БКС", по договор са да осигурят проходимост по основните пътни артерии на града и до обществени сгради, максимум до 8 часа след приключване на снеговалеж. Това не означава обаче, че по време на валеж снегорините не трябва да работят.

Иван Йонков поясни, че в сила до 31 декември е договор с фирма „Барс" за почистване на общинската междуселищна пътна мрежа. В момента тече и тръжна процедура за следващата година, като единствен кандидат е същата фирма. Местната администрация е осигурила и нужните финансови средства за нормалното посрещане на същинската зима.

Някои от кметовете на села пък ще имат възможността сами да сключат договори за зимно почистване, с което се цели по-бързото почистване на съответните населени места. Останалите села ще разчитат на общинските предприятия и на фирмата, която ще почиства четвъртокласната мрежа.

Общо с 47 собствени машини за почистване разполагат фирмите и предприятията, които са ангажирани със зимното почистване, като при нужда машините могат да станат над 70, тъй кат още бъдат наети и други. Общината разполага и с верижна машина АТЗ, която се използва при екстремни условия за спасяване на бедстващи хора или за превозване на болни или родилки до болнично заведение.

Иван Йонков обобщи, че е създадена организация и всички общински структури са в готовност да посрещнат зимния сезон.