Все повече хора си правят операция за промяна на гласа
Все повече хора си правят операция за промяна на гласа / Thinkstock/Getty Images

Напоследък в Азия все повече хора си правят операция за промяна на гласа. Той може да стане по-мъжествен или по-женствен, по-нисък или по-висок. Преди подобни интервенции се извършваха само при смята на пола, съобщи Нюзру. Основните рискове при новия вид интервенция са пълната загуба на говора и развиването на пневмония.

Ако трябва да се понижи гласът, хирургът изрязва част от хрущяла на гръкляна и инжектира в гласните струни ботокс. Така гласните струни се скъсяват, стават по-плоски и отпуснати. Другият вариант е да се захванат към щитовидния хрущял.

Ботоксът е временно решение. Описаните процедури обаче са единственото решение, когато човек не сменя пола си и не взема тестостерон, но иска гласът му да звучи по-басово. Що се отнася до страничните ефекти, причината за тях се крие в манипулацията със струните. При нормални обстоятелства те предпазват белите дробове от попадането на чужди обекти в тях. А временната парализа, провокирана от ботокса, лишава човек от естествена защита. В резултат той може да развие пневмония.

За да се повиши гласът, лекарите предлагат да се поставят титанови пластини между мускулите на гърлото (гласните струни се разтягат). Също така се изрязват части от тях или се горят с лазер. Това води до образуване на съединителна тъкан и гласът става по-висок.

Източник: БТА