Путин няма да остава пожизнено президент, но не изключва да се кандидатира отново
Путин няма да остава пожизнено президент, но не изключва да се кандидатира отново / снимка: БГНЕС, архив

Владимир Путин нямал намерение да остава пожизнено президент на Русия, но не изключва възможността да се кандидатира отново за поста през 2018 г.

В интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане до живот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите не означавало, че той ще взема такова решение.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение", посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира.

Руският президент заяви, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса. "Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред", подчерта той.

Путин се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия

"Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството й, се променя", допълни той и даде за пример случая с първия руски президент Борис Елцин.

"Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг", каза руският президент.

Путин подчерта, че въпреки всичко Русия няма намерение да драматизира ситуацията, да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса.

"Решенията на РФ по ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия", заяви още руският президент.

На въпрос дали са били пресметнати последиците от присъединяването на Крим към РФ и дали всичко това ще завърши добре, Путин отговори: "Да. Това е стратегическо решение. И смятам, че така ще бъде." "Просто ние сме по-силни от всички, защото сме прави", допълни той и подчерта, че никога не е взимал волунтаристични решения.

Руският президент изрази увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата. "Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират", предупреди той.

Путин призна, че ще възникнат проблеми и ситуацията ще се влоши, но не само в Русия, а и у партньорите ни, включително в нефто- и газодобиващите страни. Той предположи, че цените на нефта падат, тъй като САЩ започнаха да добиват шистов нефт и газ, но изрази увереност, че добивът на шистов газ ще се окаже нерентабилен. Руският държавен глава обясни падането на цените на нефта и с обективни причини, посочва ТАСС.

"Предлагането се увеличи. Либия добива повече, Ирак също независимо от проблемите. Появи се нелегален нефт по 30 долара за барел, продаван от "Ислямска държава", Саудитска Арабия увеличи добива, а потреблението намаля заради стагнацията."

Запитан дали според него има и целенасочени действия на партньори на енергийния пазар, той отвърна, че може да се предположи, че е така.

Путин се старае да не зависи от рейтингите

Президентът на Русия смята за погрешно мнението, че в Русия всичко зависи от него лично. В интервю за агенция ТАСС той каза, че се старае да не зависи от рейтингите и че се отнася спокойно и с разбиране към предложенията да назовават на негово име улици. "Рано е да си издигаме паметници. Трябва още да поработим, а бъдещите поколения ще оценят заслугите ни", каза той.

Що се отнася до монархията, руският президент я смятал за минал етап от историята и не бил съгласен с мненията, че руското общество е готово за връщането й.

Лидерството в света се определя не от рейтинги, а от реалната мощ на една страна, каза той по повод неотдавнашната класация на сп. "Форбс" за най-влиятелните хора в света, която му отрежда първо място пред президента на САЩ Барак Обама.

"Не знам как правят изчисленията във "Форбс", това е тяхна работа. Може път нарочно да поставят Обама след мен, за да изострят отношенията ни", пошегува се Путин.

Руският президент изрази също мнение, че в Русия "до голяма степен е сложен край на олигархията и че никакви олигархически структури не влияят на взимането на държавни решения". Според него "гражданското общество в Русия живее по напълно либерални закони", но не бива да бъде използвано за влияние върху политиката на РФ от чужбина.

Семейство и приятели

Путин призна в интервюто още, че не се чувства самотен, макар че с дъщерите си не се вижда повече от няколко пъти на месец. Освен това той се старае да поддържа контакти с приятелите си, от които, по думите му, няма намерение да се отказва.

"Колкото и да изглежда странно, аз все пак не се чувствам самотен" - заяви президентът. "Може и да не общувам толкова много, да нямам контакти с хората, които се смятат за мои приятели" - призна Путин. "Струва ми се обаче, че самотата е нещо друго: това не е липсата на възможност да контактуваш с другите, а вътрешно състояние на душата. В моята душа няма такова чувство за самота" - каза руският президент.

Владимир Путин сподели, че работният му график не позволява да общува често с приятелите си. "Дори с дъщерите си се виждам по един или два пъти на месец" - призна руският президент и допълни, че дори тогава трябва специално да намери време. Но уточняващия въпрос дали Мария и Катерина живеят в Русия, той отговори утвърдително: "Разбира се. Живеят в Москва. Срещаме се вкъщи."

Путин разказа още в интервюто, че се старае да поддържа връзки и със състудентите си от университета. "Обикновени хора. Работят предимно в правозащитната сфера, в МВР, в прокуратурата, адвокатурата, административните органи" - уточни руският президент, отбелязвайки, че част от тях живеят в републики на бившия СССР, в това число в Украйна и в Грузия.

Държавният глава на Русия призна, че се отнася с уважение към хората, които имат собствено мнение и са готови да му кажат: "Мисля, че не сте прав, Владимир Владимирович.".

Путин сподели, че при общуването с хората се опира на собственото си възприятие за тях.

"Личното общуване е по-важно. Макар, разбира се, да съществуват определени правила, когато става дума за вземане на решения, особено кадрови: първо трябва да бъде получена информация от различни източници. Но в крайна сметка се старая да правя изводи, като изхождам от собственото си мнение за човека" - поясни той. Президентът отбеляза, че благодарение на опита, натрупан по време на работата му в КГБ, знае "как пишат там справките". "Често моята представа се разминава с това, което получавам под формата на официални документи. Ръководя се от собствените си впечатления за човека, а не от хартийките" - отбеляза руският президент.

Източник: БТА