Няма разрушения и ситуацията е спокойна след труса в Румъния, усетен и в България
Няма разрушения и ситуацията е спокойна след труса в Румъния, усетен и в България / снимка: ThinkStock/Getty Images

Няма данни за разрушения и причинени материални щети след земетресението снощи. Трусът от 5,4 по скалата на Рихтер беше усетен малко след 21:00 ч. най-сериозно в Добричка и Варненска област, предава Нова телевизия.

В морската столица трусът е продължил около 10 секунди. Земетресението е усетено още в Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Разград и на практика на територията на почти цялата страна.

Валентина Протопопова, дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, заяви снощи за Дарик, че земетресението е било с магнитуд 5,4 по Рихтер и е регистрирано на територията на Румъния, огнище Вранча, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границите на България.

В Русе трусът е бил усетен не само по високите етажи, но не е предизвикал паника в града. Земетресението е било усетено в целия град. Само за два часа са регистрирани още 3 вторични по-слаби труса. В общината в Русе не са постъпвали сигнали за поражения или пострадали.

Според англоезичното издание "Romania Insider" трусът е усетен и в Молдова. Сайтът уточнява, че това е най-силното земетресение за тази година в Румъния. Някои от телефонните оператори в Румъния са изпитали технически проблеми и комуникациите са били прекъснати за кратко.

"Няма повод за паника. Земетресението е умерено силно. Усетено е предимно в североизточните райони на България - Силистра, Добрич, Русе, Варна, Провадия - и по-слабо в южните части на страната ни", обясни за „Събуди се" по Нова тв дежурният сеизмолог.

Регистрирани са над 10 затихващи труса със слаби магнитуди до 3 по Рихтер. Обстановката се нормализира.

Сеизмологът припомни отново как е правилно да се реагира при земетресение и посъветва да се действа без паника:

"Хората, ако не могат да излязат до десетина секунди от началато на труса, по-добре е да останат вътре под каса на врата, под стабилна маса и да обезопасят къщите си от падащи предмети, защото основно пострадалите са от това", каза сеизмологът.

"Това земетресение е с големината и силата на труса, който беше преди две години в Перник. Тази отдалеченост от Вранча ни позволява да заключим, че в непосредствена близост във времето от този трус не могат да се очакват други с такава големина", обясни по-късно пред Нова проф. Емил Ботев от Националния институт по сеизмология към БАН.

Източник: NovaNews.bg