Джаз от световна класа във Варна
Джаз от световна класа във Варна / netinfo

В неделя вечер варненските почитатели на съвременния джаз ще могат да се насладят на изпълненията на световноизвестния пианист и композитор Марио Станчев. Българинът, който от 30 години живее и твори във Франция, ще си партнира с барабаниста и композитор Христо Йоцов - един от най-значимите творци на българската джаз сцена.

Проектът Станчев/Йоцов ще представи албума „Есенни листа в София", в който се включва и майсторът на контрабаса Димитър Карамфилов. Джаз проектът беше представен с голям успех в операта в Лион през пролетта. Тази седмица започна промоцията в България, която включва концерти в четири града. Представянето започна от Пловдив, събота и неделя предстои в Русе и Варна, а във вторник - в София.

Проектът на Марио Станчев и Христо Йоцов се завръща във Варна след участието на джаз фестивала тук през лятото на 2013 г.

Марио Станчев е пианист и композитор от световна величина, живеещ и работещ от много години във Франция. Освен с кариерата си на изпълнител, свирещ с известни музиканти от цял свят, той е известен и като основател и дългогодишен ръководител на джазовия департамент в Консерваторията в Лион. Създател и автор на редица джазови проекти както във Франция, така и по света.

Христо Йоцов е от най-значимите имена на българската джаз сцена, музикант с огромен опит, международни изяви и отличия. Автор и аранжор на джазова, симфонична, камерна и театрална музика. От дълги години преподава ударни инструменти в джазовия отдел на музикалната академия в София.

„Логична е срещата ни с Марио. След като толкова много години работим всеки със своите си проекти, логично беше и да се свържем и връзката се оказа доста плодовита", сподели пред Дарик Христо Йоцов.

Албумът им носи името на популярната песен на Жозеф Козма "Autumn Leaves" („Есенни листа"). Интерпретацията на Станчев и Йоцов е записана в София и така се ражда заглавието. В селекцията са включени парчета на Марио и Христо, както и хитове на Хърби Хенкок, Уейн Шортър и Пат Метини.

Във Варна концертът е насрочен за 23-и ноември, неделя, от 19 часа в концертната зала на Градска художествена галерия "Борис Георгиев". „Тази зала е много одухотворена. Аз много пъти съм свирил в нея и знам, че има хора, които биха се зарадвали на това събитие", отбеляза джазменът Йоцов.

Предварителната продажба на билети за концерта във Варна е в мрежата на Eventim.