Бургаска гордост: Националите по подводен риболов 9-ти в света
Бургаска гордост: Националите по подводен риболов 9-ти в света / netinfo

Поредната гордост за Бургас този път са националния отбор на България по подводен риболов , които се завърнаха от Перу девети по успех в света.
Първенството се проведе в акваторията на перуанския град Лима. Това е първо участие за нашите състезатели в тази акватория. По думите на Валентин Люцканов от отбора поради липса на възможности да заминат по-рано българските участници не са успели да огледат района, в който се гмуркат предварително, за разлика от другите участници от общо 22 отбора.
„Не целяхме някакво супер представяне. Просто исках да се върнем живи и здрави от Перу. Оказа се обаче, че след първия ден бяхме 6-ти, а накрая останахме 9-ти, като дори домакините, които познават всяко кътче от залива останаха след нас", каза председателят на федерацията по подводни спортове Атанас Катрафилов.
Постижението на българите е изключително силно, тъй като отбора ни почти е нямал време за подготовка, както и нужните средства за нормално провеждане на състезанието.
Състезателите ни са слизали на дълбочина от 35 метра, без кислородна бутилка.
„Трябва да кажа, че в България е забранено при вълна със скорост 3 бала да се провежда състезание, а там най-ниската сила на вълната е 4 бала. Течението бе много силно, но ние устояхме", уточни Катрафилов.