Пет станаха жертвите на лошото време в Италия
Пет станаха жертвите на лошото време в Италия / БГНЕС

Проливните дъждове, бурните ветрове и свлачищата в Северна Италия взеха пета жертва днес, предаде Франс прес, като се позова на италианските власти.

Тази сутрин в Москацано, югоизточно от Милано, пожарникари откриха трупа на 36-годишен общински съветник, опитвал се да стигне до местен ресторант, преди да бъде повлечен от водите на придошла река.

Малко по на север пожарникарите намериха трупа на издирван 70-годишен мъж, паднал в езерото Маджоре, докато се опитвал да закотви по-добре корабчето си в пристанището Испра. Заради наводненията вчера езерото започна да прелива.

От началото на седмицата свлачищата отнеха живота на още двама души в областта Лигурия и на един човек в района на Торино.

Милано днес се оказа наводнен, след като реките Севезо и Ламбро преляха. Районът на гара Гарибалди беше залят. Вода нахлу и в някои метростанции. Въпреки че следобед дъждът спря, училищата в града остават затворени.

Много общини в Северна Италия са затрупани с кал заради свлачища, нанесли щети на стойност десетки милиони евро. Гражданска защита днес се притеснява и за нивото на река По, прекосяваща Северна Италия. Вчера водите й достигнаха максимално ниво по цялото й поречие. Очаква се утре влошаване на обстановката в градовете Парма и Пиаченца, през които преминава реката.

Италия беше засегната от няколко последователни циклона, предизвикали множество свлачища и наводнения. Миналата седмица пострада дори столицата Рим.

Източник: БТА