Проливни дъждове взеха жертва във Франция, бури връхлетяха Италия
Проливни дъждове взеха жертва във Франция, бури връхлетяха Италия / БГНЕС, архив

Проливни дъждове засегнаха югоизточната част на Франция и причиниха смъртта на един човек, предаде Франс прес. Жертвата е 32-годишна жена, затрупана под свлачище в алпийското село Сен-Блез.

Два къмпинга бяха евакуирани в Авиньон. Жителите на над 110 къщи също бяха превантивно евакуирани в селата Ламот-дю-Рон и Сен-Симфориан д'Озон. Над 6000 жилища останаха без ток.

Заради влошената обстановка трафикът на летището в Ница беше парализиран за два часа, а заради силното вълнение крайбрежният булевард в града беше затворен.

Бури, проливни дъждове, свлачища засегнаха цяла Италия, пише в. "Кориере дела сера". Най-тежко пострада град Карара, в областта Тоскана. Там тази сутрин само за 3 часа се изля количество дъжд, което обикновено се излива за цял месец.

Реките Карионе и Парминьола преляха. Историческият център на града пострада тежко. Свличане на кални маси и рухване на тухлени зидове наложи затваряне на движението в някои райони.

В някои квартали хората нямаха друг изход за напускане на наводнените си къщи, освен да се качат по покривите. Оттам те бяха спасявани с лодки и хеликоптери. Бури и проливни дъждове причиниха щети и в областите Лигурия, Ломбардия и Пиемонте.

В Рим на няколко места силният вятър повали дървета. В Неапол заради бурния вятър не се движат всички фериботите, свързващи града с островите Иския и Прочида. Тревога за лоши метеорологични условия е обявена на цялата територия на страната.

Източник: БТА