За хората с по-ниски доходи - по-ниски данъци, предлага Янаки Стоилов
За хората с по-ниски доходи - по-ниски данъци, предлага Янаки Стоилов / снимка: БГНЕС, архив

По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци. Това обясни в „Седмицата” на Дарик зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов първото законодателно предложение на левицата, с което предлага да бъде одобрен прогресивно данъчно облагане.

Стоилов коментира, че тази стъпка е направена, за да се защитят хората с най-ниски доходи. „Прави се решителна крачка в посока плоската политика и плоското мислене да се замени с прогресивно. Това се отнася не само до данъците, но и при разпределянето на земеделските субсидии, засяга също социалната закрила”, обясни той.

Янаки Стоилов поясни, че левицата предлага приспадането на данък при първо и второ дете - 15% за първо и 10% за второ дете. Народният представител уточни, че това е начин да се съчетае прогресивното със семейното облагане.

По думите му въпросните предложения са част от отговора на демографския колапс в страната. „При този модел голяма част от хората с ниски и средни доходи ще плащат по-малък данък отколкото сега”, изтъкна Стоилов.

Той коментира станалите известни уволнения на служители в парламента. Стоилов се възмути, че това са хора, назначени през последната година - добре образовани, предимно млади, такива, които не са политически ориентирани. „Подобни действия не са добър сигнал”, коментира Стоилов.

Целия разговор с Янаки Стоилов слушайте на Radio.Dariknews.bg