Учени установиха защо някои жени стареят по-бързо от други
Учени установиха защо някои жени стареят по-бързо от други / снимка: Guliver/Getty Images

Момичетата, които са се намирали в състояние на стрес или имат в семейството си хора, страдащи от депресия, стареят по-бързо от останалите представителки на нежния пол, които нямат психологически проблеми в семейството, съобщи сп. Medical News Today.

Американски учени доказаха връзката между стреса, депресиите и преждевременното стареене. Причината е в по-късите теломери - защитни структури в края на хромозома. Със стареенето теломерите стават по-къси. Колкото по-къси са те, толкова по-бързо умира човек.

Теломерите могат да стават по-къси заради окислителния стрес и други процеси, увреждащи ДНК. Доскоро учените все още не знаеха каква е първопричината - стресът и депресията или съкращаването на дължината на теломерите.

Иън Готлиб и негови колеги от Станфордския университет са се опитали да го установят, като са анализирали състоянието на 97 момичета на 10-14 години, при които не е наблюдавана депресия, но са се намирали в рисковата група, тъй като член на семейството е страдал от това заболяване. Имало е и контролна група.

Всички участници в изследването на Станфордския университет са били подложени на стресови тестове и са разказали на учените за стресови ситуации в живота си. Преди и след тестовете са били измервани нивата на хормона на стреса, на кортизола.

Оказало се, че момичета на 12 години с висок риск от депресия са били с по-къси теломери (еквивалентно на 6 години). Очевидно, късите теломери предшестват развиването на депресия. Освен това при тези тийнейджъри е била наблюдавана голяма реактивност на кортизола в отговор на тестовете.

Източник: БТА