Паразит в мозъка ни предизвика шизофрения
Паразит в мозъка ни предизвика шизофрения / снимка: БГНЕС, архив

Паразити предизвикват шизофрения в 20% от случаите на заболяването. Това показва изследване на американския професор по популационна биология и епидемиология Хари Смит, публикувано в специализирано списание.

Професорът е изследвал случаите на заболявания с шизофрения, свързания с паразита Toxoplasma gondii. Той поразява плазмата и се предава чрез почвата, недовареното месо или изпражненията на домашните любимци.

Според медиците около една трета от населението на планетата са заразени с тази бактерия, която живее и се размножа в мозъка на човека и в мускулите му, често без видими симптоми. Тази болест, наричана токсоплазмоза, в крайна сметка води до патологични промени на личността и поведението й.

В същото време бе доказано, че някои антипсихозни лекарства са способни да спрат размножението на паразита.

Хари Сит е проучил статистика на пациентите, заразени от паразита, и стигна до извода, че съвременна диагностика и изобщо медицината могат да предотвратят една пета от всички случаи на шизофрения. Професорът забелязал също, че в страните с висока разпространеност на паразита има и по-висока заболеваемост от шизофрения.

Източник: БГНЕС