Всеки ще решава как да се влагат парите за пенсия
Всеки ще решава как да се влагат парите за пенсия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Осигурените ще решават с какъв риск да се инвестират парите им за пенсия в частен фонд. Те ще избират между инвестиционни портфейли с различен рисков профил, но с възможност за по-висока доходност. Става въпрос за три типа портфейли (фондове) - агресивен, консервативен и балансиран. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са обсъждани в Консултативния съвет по пенсионната реформа, съобщава „Преса".

Става въпрос за въвеждането на т.нар. система на мултифондовете в частното пенсионно осигуряване у нас. За нея се говори от години.

Според проекта фондовете с различен рисков профил се обособяват като отделни юридически лица, а не като инвестиционни портфейли с обособено имущество в един пенсионен фонд. Освен това агресивният портфейл се „забранява" на допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

„Не е обосновано и правилно в универсалните фондове, където хората спестяват най-дълго, да нямат възможност за агресивно управление на средствата, натрупани в индивидуалната им партида", коментира председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.