Кой ще защити гражданите от домашно агресивно куче?
Кой ще защити гражданите от домашно агресивно куче? / снимка: БГНЕС, архив
Кой ще защити гражданите от домашно агресивно куче?
75965
Кой ще защити гражданите от домашно агресивно куче?
  • Кой ще защити гражданите от домашно агресивно куче?

Домашно куче нахапа 18-годишно момиче в столичния квартал „Надежда”. Това не е първият случай, в който животното проявява агресия към хора от квартала. Според техни разкази само преди два месеца то е се нахвърлило срещу малко дете, което е било нахапано. От СДВР обясниха, че тогава е образувано досъдебно производство срещу собственичката. От Столичния инспекторат казаха за Дарик, че тогава на жената е съставен акт, за това, че кучето й не е било на каишка и с надморник.

Според информация на полицията през август т.г. кучето, чиято порода не е изяснена, е нахапало малко момче от същия квартал. Детето е пострадало сериозно и във 2-ро Районно управление образуват разследване срещу собственичката за нанасяне на средна телесна повреда. Случаят е докладван в Софийска районна прокуратура на 15 октомври, но към момента не е ясно какви действия са предприети.

След като във вчерашния следобед случаят се повтаря и този път нахапано е 18-годишно момиче от квартала, Столичният инспекторат за втори път глобява собственичката с фиш на стойност 50 лв. Това е и максималната стойност на фиша. Шефът на Районния инспекторат в кв. „Надежда” Драгомир Денчев обясни за Дарик, че най-често за подобни нарушения се пишат фишове, тъй като те не могат да бъдат обжалвани. Размерът на акта обаче може да бъде десетократно по-висок.

„Нашите варианти за санкции са глоби, акт и фиш. Работим по три наредби във Ветеринарномедицинския закон. Фишът не се обжалва. Кучето има ветеринарномедицински паспорт, това е проверено”, обясни той.

До конфискуване или по-сериозни санкции за собственичката на кучето едва ли ще се стигне, обясни шефът на „Екоравновесие” Манол Нейков, според когото законодателството в тази посока е изключително объркано.

„Към момента институциите нямат особени правомощия за конфискуване на кучето, тъй като отговорност по евентуалната конфискация имат МВР. На тях им е необходимо прокурорско разпореждане. Столичен инспекторат няма правомощия да конфискува домашни кучета. Същевременно Българската агенция по безопасност на храните може да налага актове, но също няма правомощия да конфискува кучета. Няма правомощия и „Екоравновесие”, тъй като ние сме изпълнителския орган по бездомните кучета. От две години искаме промяна в българското законодателство, което да стане малко по-респективно към безотговорни собственици”, коментира Нейков.

Манол Нейков обясни още, че е крайно време да се създаде т.нар. Зоополиция, която да обедини функциите на всички изредени институции, за да се избегне бюрокрацията. Важно е обаче тя да има адекватни правомощия. Дали това ще се случи обаче не е ясно. Единствената отговорност, която към момента ще понесе собственичката е глобата от 50 лв. А междувременно пострадалото момиче е извадило медицинско удостоверение за нараняванията си и е решило да заведе дело срещу съкварталката си.