Задължават общините да поставят нови легнали полицаи
Задължават общините да поставят нови легнали полицаи / Областна администрация Добрич

Общините да планират средства за безопасността на движение по пътищата, призова зам.-областният управител Исмет Абил. В Областна администрация се проведе редовно заседание за дискусия на пътната безопасност, известяват от ведомството. Представителите на областните структури направиха отчети за действията и мерките през изминалия 6-месечен период в изпълнение на областната стратегия за подобряване безопасността на движението в област Добрич.

От Пътна полиция изнесоха данни, че обстановката по пътищата в областта се е влошила, като това се отнася най-вече за общините Добрич, Добричка, Балчик и Каварна. Най-честите причини за пътни произшествия са несъобразената скорост; премахнатите изкуствени неравности, които не са заменени с нови в съответствие с изискванията на наредбата; увеличаването на броя на неправоспособните водачи, каквито се установяват по 20 на седмица.

Исмет Абил подчерта, че общините не бива да се оправдават с липсата на средства, ако се планира предвидимо и на база конкретни решения на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата. Членовете й решиха в срок до 15 декември да бъде изготвен съвместен задълбочен анализ от Областната дирекция на МВР и Областно пътно управление, в който да бъдат отразени местата, където има поставени изкуствени неравности върху платното за движение, както и да се определят нови места за такива с оглед интензивността на движение и с цел ограничаване на скоростта. След изготвянето на анализа, той ще бъде предоставен на общините, за да могат да предвидят в бюджетите си за 2015 г. финансови средства за нови "легнали полицаи".