Бивш директор на КТБ: Скандалът не е атака към банката, а война
Бивш директор на КТБ: Скандалът не е атака към банката, а война / снимка: БГНЕС, архив
0

Четирима бивши изпълнителни директори на КТБ бяха привикани тази сутрин в Столичната следствена служба. Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, които са обвиняеми по делото за източването на 206 млн.лв. от банката, бяха извикани, за да се извърши графологична експертиза на почерците им. Миналата седмица на разпит в следствието пък бяха призовани служители на управление "Банков надзор" в Българската народна банка.

В сградата на следствието първи влязоха Христов и Панталеев, които обаче не пожелаха да се спрат за коментар пред медиите. От думите на адвокат Христо Ботев обаче стана ясно, че по делото, в което има общо 10 обвиняеми, почти не се работи. "Конкретни резултати още няма никакви", заяви той.

Призован по телефона е бил бившият изп. директор на банката Илиян Зафиров, който единствено се спря за да отговори на журналистическите въпроси и без притеснение коментира състоянието на КТБ, която според него може да бъде оздравена.

"Държавната подкрепа може да бъде в най-различни форми. Не е задължително това да е плащане дректно от бюджета на различни суми. Не е късно, защото реално погледнато пшросрочията са само 12%. Това върху 5 млрд. лева портфейл, това са към 600 млн. лева. Тази дупка от 4 млрд. лева не знам откъде я изкопаха", обясни той.

Зафиров коментира и одитния доклад за състоянието на КТБ като заяви, че методиката, с която е работено може да се прилага по различни начини, а банката в този случай се явява като опитно зайче. Той обясни, че банката не е имала и ВИП клиенти и информацията, която излиза, е спекулативна, включително за имената на хората с депозити и кредитополучателите.

"До голяма степен тази информация е манипулирана. Публикуваха се и откровени лъжи. Винаги над определени суми знаете, че има преференциални условия. Това са условия на всяка една банка. В момента даже по памет не мога да ви цитирам кой, какво и колко има в банката", каза той.

За скандала с КТБ и възникването му Илиян Зафиров беше лаконичен: "Това не скандал. Това е атака, това е война".