Депутатите обсъждат доклада за КТБ, Сидеров се дърпа
Депутатите обсъждат доклада за КТБ, Сидеров се дърпа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Народните представители обсъждат доклада на бюджетна комисия за КТБ. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров предложи да отпадне разглеждането на първа точка от дневната програма. Това е именно докладът на Временната комисия по бюджет и финанси по Доклад на Българската народна банка относно събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка" АД и ТБ „Виктория" ЕАД като точка първа на редовното си заседание, но предложението не бе прието.

Жельо Бойчев от БСП-Лява България отправи процедурно предложение при обсъждането на доклада да присъства служебния финансов министър Румен Порожанов. Управителят на БНБ Иван Искров ще присъства при разглеждането, допълва „Фокус".

Диана Йорданова, член на Временната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ, прочете доклада на комисията, в който се посочва, че Министерски съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор, ще извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и ще внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

Според доклада на комисията това трябва да гарантира ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България. Освен това в срок до 6 ноември НС трябва да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на ЕС.

Трета точка от доклада е в срок отново до 6 ноември НС да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да приеме действия за оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

С четвъртата точка се препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.