Хампарцумян: Спасяването на КТБ е 50% популизъм и 50% наивизъм
Хампарцумян: Спасяването на КТБ е 50% популизъм и 50% наивизъм / снимка: БГНЕС, архив

„Намерението на ГЕРБ и ДПС да спасяват Корпоративна търговска банка е 50% популизъм и 50% наивизим", коментира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян.

„Ситуацията с КТБ е като някой да умре в болница, но през следващите 30 дни да не го погребваш, защото някой може да измисли начин да бъде съживен", допълни той.

„Дори решението на Временната бюджетна комисия е много условно и то претърпява трансформации във времето. Истината е, че имаме закон и институционални отговорности по казуса КТБ и ако сме правова държава, би трябвало да следваме този закон. Законите се пишат преди да се случи нещо. Ако се пишат след като се случи нещо това не са закони, те са декрети в стил Владимир Илич Ленин", допълни банкерът.

„Дори КТБ да заработи отново, тя много бързо отново ще има проблеми с ликвидността, тъй като всички вложители ще си изтеглят парите от нея", коментира Хампарцумян. Той уточни, че ако идеята е банката да се спаси с държавна помощ, това трябва да се разреши от ЕС, а преди да се пусне в КТБ чуждестранен инвеститор, той трябва да се проучи.

"Ако се водим от икономическата логика, КТБ трябва да отиде в несъстоятелност", каза специалистът, като сподели, че банкерите са предполагали, че в банката на Цветан Василев нещата не са наред, но не са подозирали мащаба на проблема.

Източник: NovaNews.bg