Добрич почита Деня на народните будители, връчват духовните награди
Добрич почита Деня на народните будители, връчват духовните награди / Дарик Добрич

Днес Добрич ще отбележи с редица събития 1 ноември - Ден на народните будители и Ден на българските учени.

От 8.00 ч. в храм „Св. Троица" Божествена Света литургия отслужват Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, архиерейският наместник на Добричка духовна околия ст. иконом Иван Дойчев и свещеници от храмовете в Добрич.
След службата, от 10.00 ч., ще бъдат положени цветя на Паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич в двора на църквата. Цветя ще бъдат поднесени и на паметниците на Хан Аспарух, Св. св. Кирил и Методий, Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Дора Габе, Адриана Будевска, Ф. М. Достоевски, паметните плочи на Петко Р. Славейков, Райко Цончев, Атанас Попов, Дядо Павел Атанасов, Йордан Парушев, пано на Дядо Йосиф, Дядо Симеон и Иларион Макариополски.

По традиция, по повод Деня на народните будители се връчват Годишните награди „Добрич" в областта на културата и науката. Церемонията ще бъде в 11.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова". В нея ще участват Дамска хорова формация „Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска и Хор на учителките с гл. диригент Райко Тонев и диригент Маргарита Русева-Ганева.

От тази година наградите се връчват според нови правила само в три категории - индивидуален и колективен приз и за принос на млад творец. 10-членна комисия от специалисти реши с индивидуалната награда да бъде почетен Борис Спасов за участието му с безвъзмезден труд и приноса му в преиздаването на том 1 "История на Добруджа". Борис Спасов е дългодоишен директор на Историческия музей в Добрич и служител на дирекция "Култура" в общината.
Колективният приз получава екипът на Художествена галерия Добрич за многото престижни организирани изложби през годината, за работата с деца в "Работилница за въображение" и за спечеления проект за пътуваща изложба "Песента на колелетата".
Като млад творец тази година ще бъде отличен Стоян Стоянов от латино-клуб "Алегрия" за организирането на шоу-програми и зумба концерти и състезания.

Грамоти за принос в областта на науката и културата получават екипът на Дарик радио Добрич; вестник „Добруджанска трибуна", който отбеляза 70-годишнина; Регионален исторически музей - Добрич; Дамска хорова формация „Мистика"; проф.Маргарита Нанкова; педагогът Здравко Тошев; гл.ас.д-р Красимира Михайлова, гл.ас.д-р Владимир Демирев.