Балабанова защити Златна Добруджа от парламентарната трибуна
Балабанова защити Златна Добруджа от парламентарната трибуна / ПП Атака

Народната представителка от ПГ на Атака Калина Балабанова иницира изслушване на служебния министър на околната среда и водите Станислава Жекова относно разрешението, което тя подписва за проучване на нефт и газ в границите на блок „1-11 – Вранино”. Предложението  й беше включено като точка 2 от днешния пленарен ден.
Балабанова припомни на Жекова, че като назначен служебен министър, функциите й са определени в Решение № 20 от 23 декември 1992 г. А именно те се свеждат до задачата да се осигурят условията за произвеждането на честни, демократични и свободни избори. Допълнителните правомощия се свеждат до задачата да се осигури определена непрекъсваемост в протичането на държавния живот на обществото.
С подписаното от Станислава Жекова решение се издава разрешение на фирмата „Парк Плейс Енерджи Корп” да търси и проучва нефт и газ за периода 2014-2019г. на територията на Блок „1-11 Вранино“. Това надхвърля отредените правомощия на Жекова спрямо Конституцията на Република България. „Моля да отговорите на въпроса - какви точно са причините да си препишете функции и да издадете такова пагубно за Добруджа и за България разрешение? Чии точно интереси защитавате, защото е повече от видно, че не защитавате българските интереси”, заяви от парламентарната трибуна народната представителка.

Тя запозна депутатите с факта, че въпросната фирма е регистрирана в щата Невада, САЩ с представители Мохамед Ийаз Кан, Дейвид Майкъл Томпсън, Скот Чарлс Ларсън, Артър Алвин Дъглас Халерън. Сферата на дейност на фирмата е търсене, проучване и добив на въглища, течни въглищни горива, вторични продукти от въглища и въглищни газове; търговия с въглища, течни въглищни горива, вторични продукти от въглища и въглищни газове; изграждане и управление на хранилища за въглища. Тази информация е видима от фирменото досие на фирмата.
Самата Парк Плейс Енерджи Корп признава, че ще ползва стари сондажи, които са на 1300 – 1500 м. На такава дълбочина, особено и при стари сондажи има възможност само за добив на въглищен газ, но не и на природен газ. Въпросната фирма не казва каква технология ще използва при търсенето на газ. Освен това, президентът на Парк Плейс Енерджи признава пред медии, че иска да добива въглищен газ на територията на Добруджа.

Балабанова припомни, че Блок „1-11 Вранино“ обхваща площ от близо 400 км, разположени на общините Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Шабла. В тази зона се намират и защитени площи в това число - езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Депутатката от Атака попита Станислава Жекова как точно е стигнала до извода, че проектът „няма да окаже значително отрицателно въздействие“ върху околната среда, при условие, че технологиите за добив на въглищен газ са доказано катастрофални за околната среда. Калина Балабанова запита и с каква съвест е  издадено това разрешение на „Парк Плейс Енерджи Корп“ за търсене на природен газ, при условие, че на всичко е ясно, че ще се търси и добива не природен, а въглищен газ.
От парламентарната трибуна Калина Балабанова припомни, че партия Атака събра хиляди подписи против този проект на територията на Златна Добруджа, а хиляди граждани се включиха в протести в цялата страна.

На изказване на Росен Петров от ББЦ, според който добруджанци не са информирани и затова ги е страх от приетото решение, Калина Балабанова отговори: „Хората в Добрич - област, г-н Петров ги е страх, защото са по-информирани от Вас. Не ги третирайте като глупаци, защото там живеят интелигентни хора“. От трибуната на 43-то НС народната представителка от Атака попита къде е добруджанското лоби. Тя подчерта, че добричките депутати Румен Иванов и Живко Мартинов „са се изнизали по терлици“ от залата и призова „шистовия патриот“ Валентин Николов да вземе отношение, което така и не се случи.