Шефът на Apple Тим Кук призна, че е гей
Шефът на Apple Тим Кук призна, че е гей / Guliver/Getty Images

Главният изпълнителен директор на компанията Apple Тим Кук оповести публично, че е гей, съобщиха световните информационни агенции. Той довери това в информация, качена на сайта на сп. "Блумбърг бизнесуик".

"Гордея се, че съм хомосексуален и смятам това за най-големия дар, който Господ ми е направил", е написал Кук. 53-годишният Кук работи за Apple от 16 години и стана главен изпълнителен директор на компанията през август 2011 година, след като наследи основателя й Стив Джобс, на когото дотогава бе дясната ръка.

"Много колеги в Apple знаят, че съм хомосексуален, но това изглежда не променя отношението им към мен", поясни Кук, отбелязвайки, че далеч не всички гейове имат подобен шанс.

"Макар да не съм крил сексуалността си, досега не бях я разкривал публично. Не се смятам за активист, но си давам сметка, че желанието ми личният ми живот да бъде неприкосновен ме е възпирало да направя нещо значимо. Следователно ако разгласяването, че шефът на Apple е гей, може да помогне на някои хора, които се затрудняват да приемат, че са хомосексуални, да подкрепи други, които се чувстват самотни, или да вдъхнови трети, които настояват за равни права с хетеросексуалните, вероятно си заслужава да направиш подобно признание. Хомосексуалността ми позволи да разбера по-добре какво означава да си част от малцинство и ми отвори очите за трудностите, с които всеки ден се сблъскват хората от други малцинствени групи. Така кожата ми стана дебела като тази на носорог, а това е от полза, когато си шеф на Apple, заяви Тим Кук.

Източник: БТА