Актуализираха бюджета на Община Шумен след дълъг дебат
Актуализираха бюджета на Община Шумен след дълъг дебат / netinfo

Местните парламентаристи в Шумен взеха решението да актуализират общинския бюджет след дълъг дебат в сесийна зала по-рано днес. Стигна се дори до повторно гласуване, като в основни казуси се превърнаха исканите допълнителни 200 00 лева за покриване на разноските по загубени от общината съдебни дела и 20 570 лева за дофинансиране на СОУ "Панайот Волов".

Директорът на СОУ "Панайот Волов" Ема Радушева заяви, че за да може да осигури отоплението на училището, тя е принудена да лиши учителите от диференцирано заплащане. По думите й ръководството му се е отказало от ремонти и други дейности, предвидени в бюджета, за да може да се разплати с необходимите материали, консумативи и горива. „Ако актуализация на бюджета на СОУ "Панайот Волов" към днешна дата няма, то трябва да се лишим или от диференцирано заплащане, или от отопление до края на годината", каза Радушева. В отговор на въпрос на общинския съветник Стефан Баев тя призна, че оптимизация на училищния персонал до този момент не е правена, но има незаети щатни бройки на служители с влошено здравословно състояние, като на тяхно място не са назначавани заместници. „В момента работим с един помощник-директор и една чистачка по-малко - това са все едно съкратени щатни бройки от началото на годината. Направили сме необходимата икономия и с лишаване от много плащания", обясни Радушева.

Актуализираха бюджета на Община Шумен след дълъг дебат
netinfo

С искането за отпускане на средствата не се съгласиха и други общински съветници, като зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева също откри проблема в неправилното управление на училищния бюджет. „Персоналът не е оптимизиран от години, въпреки намалелия брой на учениците. Още повече, че училището има приходи от наеми от над 20 000 лева, което би могло да осигури исканата сума", каза Тонева и допълни, че при едно разумно разпределение на средствата всички разходи могат да бъдат покрити.

Актуализираха бюджета на Община Шумен след дълъг дебат
netinfo

Съветниците обаче подкрепиха единодушно решението да отпуснат средства за дофинансиране на ОУ "Никола Вапцаров" в село Дибич в размер на 6000 лева и 33 600 лева за шуменското СОУ „Трайко Симеонов", които по думите на Живка Тонева са работили ежедневно за оптимизация на разходите си.

Във връзка с исканите допълнителни 200 00 лева за покриване на разноските по загубени от общината съдебни дела Христо Дечев открои като особено важно да се направи сериозен анализ на причините, довели до ситуацията. След 15-минутна пауза за консултации, поискана от адвокат Генчо Гатев, общинските съветници решиха да отложат гласуването на този въпрос за следващото си заседание.