Статистиката започва изследване на образователната мобилност
Статистиката започва изследване на образователната мобилност / https://softuni.bg

За първи път Националният статистически институт ще проведе изследване на образователната мобилност. Това означава, че обект на проучването ще бъде физическо преминаване на националните граници, с цел последващо участие в дейности, свързани с образованието на отделното лице - придобиване на цялостно образователно ниво или участие в обучение за определен период от време. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен.

Основната цел на наблюдението е пилотно събиране на данни за младежката образователна мобилност, чрез изследване на домакинствата. Обект на наблюдение са всички членове, на включените в извадката домакинства, на възраст 18 - 34 навършени години, които ще се интервюират персонално.
В област Шумен изследването включва 560 домакинства, от които 290 са от град Шумен. Ще бъдат посетени домакинства от 24 населени места в региона, 18 от които села.

В областта наблюдението ще се осъществи от анкетьори, които са служители на ТСБ. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти.

От шуменската статистика припомнят, че според данните от националното преброяване от 2011 г. 14,5% от жителите на областта, които са на възраст над 7 години са с висше образование.