Оранжев код за област Стара Загора заради дъжд и вятър
Оранжев код за област Стара Загора заради дъжд и вятър / Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код за опасно време заради очакваните силен вятър и големи количества дъжд е обявен за днес за област Стара Загора. Същият код е в сила и за областите Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик.

Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 литра на квадратен метър. Ще бъде ветровито, със скорост на вятъра 15-20 метра в секунда и пулсации до 25 метра в секунда.

Оранжев код, но заради вятър и сняг е обявен за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е заради силен вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 метра в секунда и пулсации до 25-28 метра в секунда.

За област Бургас оранжевият код е заради вятър със същата прогнозирана скорост, както и за дъжд. В областта ще има значителни валежи с количества на места до 40-50 литра на квадратен метър. Очаква се вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 на север от Шабла и на юг от Бургас - до 5-6 бала.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра, е обявен жълт код заради вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 метра в секунда. Жълт код за сняг е обявен в пет области - Област София, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 метра в секунда.

В резултат на оттичането на реките водните нива ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, в следствие на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките Марица, Арда, Места, Струма и между р. Средецка и р. Резово.