Оранжев код в 17 области за сняг и вятър
Оранжев код в 17 области за сняг и вятър / снимка: БГНЕС, архив

В седемнадесет области за събота е обявен оранжев код, като за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг. Това съобщиха от пресцентъра на екоминистерството, позовавайки се на данни и прогнози на НИМХ-БАН.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 метра в секунда и пулсации до 25 - 28 метра в секунда. За област Бургас оранжевият код е за вятър със същата прогнозирана скорост, както и за дъжд. В областта ще има значителни валежи с количества на места до 40-50 литра на квадратен метър. Очаква се вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 на север от Шабла и на юг от Бургас - до 5-6 бала.

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 литра на квадратен метър. Ще бъде ветровито, със скорост на вятъра 15-20 метра в секунда и пулсации до 25 метра в секунда.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра, е обявен жълт код за вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 метра в секунда. Жълт код за сняг е обявен в пет области - Област София, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 метра в секунда.

В резултат на оттичането на реките водните нива ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, в следствие на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките
Марица, Арда, Места, Струма и между р. Средецка и р. Резово.

На 26 октомври ще се покачват водните нива и в реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Камчия, Двойница, Вая, Дращела, Тунджа.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, отбелязват от МОСВ.

*  *  *


Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg