Сашо Дончев: Планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай
Сашо Дончев: Планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай / снимка: БГНЕС
Сашо Дончев: Планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай
75779
Сашо Дончев: Планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай
  • Сашо Дончев: Планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай

Очевидно планът за атакуване на КТБ ще бъде реализиран докрай - оттук нататък няма безболезнено решение. Това коментира в ефира на Дарик председателят на БСК Сашо Дончев.

Той напомни за тезата на Експертния съвет към работодателските и синдикални организации по проблема КТБ, който е бил убеден месец след затварянето на банката, че тя може да се оздрави с чисто пазарни инструменти. Вече и с публични средства това не може да се случи, смята Сашо Дончев.

„Очевидно имаше план за атакуване на банката с определени цели и според мен този план с леки изменения в крайна сметка ще бъде реализиран докрай. Не виждам никакъв добър вариант като изход от тази ситуация", каза той.

Дончев припомни, че никога не е говорил да се ползват публични средства за спасяването на КТБ и се мотивира, че е „силно пазарен човек" и смята, че по този начин би се създала много лоша практика, според която утре всяка една банка би могла да работи така, както е работила КТБ, и да иска след това да бъде спасявана с публични средства.

Експертният съвет, създаден от бизнес и синдикати, е бил абсолютно убеден месец след затварянето на банката, че тя би могла да бъде оздравена с чисто пазарни механизми и инструменти. „След срещата при прокурора казах, че с това забавяне вече не сме толкова убедени, че банката може да бъде спасена без публични средства, но го казах в контекста на третото, „че сме убедени, че след още месец-месец и половина тя не може да бъде спасена и с публични средства", напомни Дончев изказването си след срещата по казуса КТБ с участието главния прокурор Сотир Цацаров на 9 септември.

Оттук нататък няма безболезнено решение, категоричен е Сашо Дончев. „Очевидно е, че част от вложителите ще загубят пари, колко - не знам. И в крайна сметка крайното решение ще бъде решението на съда, защото тази казус ще стигне до съда в една или друга форма. Най-малкото, за да се ликвидира банката, това става с решение на съда", каза председателят на Българската стопанска камара.

По повод на призивите на българите за справедливост, Дончев каза: „Продължавам да вярвам - но това, че вярвам, не означава, че не продължавам да съм наивник, - че в нашето общество може да се случват и такива неща".

Той припомни, че преди време се е обърнал към журналистите да помогнат на цялото общество да разбере, че това, което се случва на вложителите на КТБ, утре под някаква друга форма ще се случи на други българи.

„Паролата ще бъде една и съща и ефектът ще бъде един и същ. Резултатът ще бъде такъв, какъвто обикновено наблюдаваме в джунглата - звярът, който е повалил жертвата, ще се нахрани, след него ще дойдат по-малките зверове, ще довършат, ще оглозгат жертвата и така. Това ще се случи и с тази банка", каза Дончев.

Председателят на БСК изрази мнение, че „днес по-скоро приличаме на джунгла, отколкото на държава, защото само тези закони - на джунглата, функционират добре в нашето общество".