Предлагат безплатно паркиране за собствениците на електромобили
Предлагат безплатно паркиране за собствениците на електромобили / dariknews.bg,архив

Въвеждане на безплатно паркиране в синята зона на Добрич за собствениците на електрически автомобили предвиждат изменения в Наредбата за организацията и безопасността на движението на територията на общината. Изменението ще бъде гласувано на предстоящото на 28 октомври заседание на Общинския съвет.

Безплатното паркиране за електрически автомобили е една от мерките включени и в Националния план за действие за насърчаване навлизане на екологични превозни средства, посочва в докладната си записка вносителят на предложението - кметът Детелина Николова.

Отбелязва се още, че с навлизането на електромобилите ще се осигури устойчиво бъдеще на транспорта и намаляване на неговата зависимост от изкопаеми горива. Така ще се ограничат емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на транспортния сектор, ще се подобри състоянието на околната среда и ще се намалят рисковете за човешкото здраве.

Прилагането на новата уредба няма да е свързано с изразходване на допълнителни финансови средства от бюджета на общината.