Стефан Данаилов ще открие тържественото заседание на 43-тото Народно събрание
Стефан Данаилов ще открие тържественото заседание на 43-тото Народно събрание / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание на първото заседание на 43-я парламент на 27 октомври, съобщава пресцентърът на парламента.

Заседанието се свиква с указ на държавния глава и е насрочено за 14.00 часа. То ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията /чл. 76/ първото заседание на НС ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов, се уточнява в информацията.

По време на тържественото заседание новоизбраните народни представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да
спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След това те ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз, след което ще бъде и обръщението на Росен Плевнелиев.

Според програмата следват изявления на парламентарните групи - 8 в 43-тото НС.
На заседанието ще бъде избран председател на парламента, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Следва избор на заместник-председатели на НС и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.